Gaswinning Rottum

De Fryske Marren gaat Weststellingwerf dwarsbomen met gaswinning

Bron: Leeuwarder Courant 06-12-2018 Wietske Koen

Mocht Weststellingwerf akkoord gaan met gaswinning bij Nijeholtwolde, dan vindt die gemeente zijn buur De Fryske Marren op zijn weg. ,,Wy sille alle mooglikheden benutte om gaswinning dêr tsjin te hâlden’’, kondigt wethouder Frans Veltman van De Fryske Marren aan.

Want Vermilion mag de boorinstallatie dan in Nijeholtwolde willen, het gasveld ligt grotendeels onder Rottum, in De Fryske Marren. Een klein stukje valt onder Heerenveen.

Schrap zetten

De Fryske Marren zet zich al jaren schrap tegen gasboringen. Ook Heerenveen liet weten tegen te zijn. Weststellingwerf is dat niet, aldus wethouder Hanneke Zonderland. Echter, alleen de raad van Weststellingwerf bepaalt of er een ‘verklaring van geen bedenkingen’ wordt afgegeven voor gaswinning.

Donderdagavond waren vertegenwoordigers van Weststellingwerf, De Fryske Marren en Heerenveen in de raadszaal van Wolvega bijeen voor een informatieve werkvergadering over gaswinning. Ze konden vragen stellen aan ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Staatstoezicht op de Mijnen.

Kleine velden

Vermilion heeft drie zogeheten ‘kleine velden’ op het oog. Uit Rottum hoopt de gaswinner 650 miljoen kuub te halen. Uit het tweede veld, aangeduid als Rottum-Oost, rekent de producent op 51 miljoen kuub gas. En dan is er nog de locatie Nije, waaruit de onderneming maximaal 363 miljoen kuub denkt te gaan halen. Vanuit het centraal gelegen Nijeholtwolde moeten overal leidingen naartoe lopen.

De minister mag de bevindingen van de gemeente naast zich neerleggen, beaamde een ambtenaar. ,,Maar dit is niet de powerplay die we willen laten zien.’’

Meetapparatuur

Sociaal Duurzaam Weststellingwerf, met vijf zetels de grootste partij in die gemeente, heeft officieel nog geen standpunt ingenomen. Maar als er meetapparatuur in woningen wordt aangebracht en de schadevergoeding goed is geregeld, denkt SDW te kunnen instemmen, vermoedt raadslid René de Klein.

Op 21 januari valt het besluit. ,,Dan komen we met de hele Kooiweg naar Wolvega’’, meldt Dirk van der Stel uit Nijeholtwolde, die de boorinstallatie ,,niet graag’’ achter zich krijgt.

Wethouder Veltman wil nog wel eens zien of alleen Weststellingwerf bevoegd is een verklaring van geen bedenkingen af te geven. ,,Dat sille wy dan juridysk toetse.’’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *