Coalitie in Wolvega duldt geen nieuwe proefboringen

Er moeten geen nieuwe proefboringen naar aardgas meer plaatsvinden in Weststellingwerf. Dit vinden VVD, CDA en Weststellingwerfs Belang.

De drie fracties die samen de coalitie vormen stellen tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag een wijziging van het bestaande gemeentelijke beleid voor.

In een in 2012 aangenomen nota schreef de gemeente zich welwillend op te stellen ten opzichte van verzoeken van gaswinbedrijven. In de praktijk komt het er nu nog op neer dat Weststellingwerf nieuwe verzoeken niet afwijst, maar kritisch kijkt naar de voorwaarden waaronder boringen plaatsvinden.

Als het aan het partijentrio ligt, gaat de deur voor nieuwe proefboorinitiatieven nu helemaal dicht. Groeiende inzichten in de risico’s en schade die bij gaswinning komen kijken, maar ook de ambitie om op termijn een aardgasvrije gemeente te worden, liggen hieraan ten grondslag.

De door de coalitie voorgestelde koers betekent ook dat vanuit Weststellingwerf geen proefboringen kunnen plaatsvinden naar gasvelden die zich in de bodem van buurgemeenten bevinden.

Zo wil Vermilion vanaf een locatie bij Nijeholtwolde (Weststellingwerf) een proefboring doen naar gas dat zich vooral onder de gemeenten Heerenveen en De Fryske Marren bevindt. ,,Ook dat vinden wij een onwenselijke situatie waar we iets aan willen doen’’, stelt VVD-raadslid Aukje Kroondijk.

 

Bron: Leeuwarder Courant 01-03-2019

https://www.lc.nl/friesland/Coalitie-in-Wolvega-duldt-geen-nieuwe-proefboringen-24223661.html

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *